Δεν «ανάστησε» το λιανεμπόριο, παρότι πρόλαβε την πασχαλινή περίοδο, αφού η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα, παρά τις εκπτώσεις, παραμένει χαμηλή.
Βασικούς ανασταλτικούς παράγοντες αποτελούν τόσο οι περιορισμοί που ισχύουν ακόμη, όσο και οι επιφυλάξεις που έχουν οι καταναλωτές- ειδικά όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί – να βρεθούν στον ίδιο χώρο με αγνώστους. Και φυσικά, σημαντικότατο ρόλο παίζει η οικονομική αβεβαιότητα των πολιτών για το επόμενο διάστημα, όσο και οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι περισσότεροι στη διάρκεια της καραντίνας – αναστολές συμβάσεων εργασίας, μειώσεις μισθών και ανεργία.
Η μεγαλύτερη μείωση τζίρου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 (το 2020, το λιανεμπόριο άνοιξε σταδιακά στις 4 Μαΐου, αρχικά με τις μικρές επιχειρήσεις και, στη συνέχεια, λειτούργησαν τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα) καταγράφεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στα πολυκαταστήματα και στα κλειστά εμπορικά κέντρα και είναι της τάξεως του 60% έως και 70%.
Χαμηλή θεωρείται και η εμπορική κίνηση στο κέντρο της Αθήνας, ενώ καλύτερες είναι οι επιδόσεις των εμπορικών καταστημάτων στις περιφερειακές αγορές, όπως είναι αυτές της Καλλιθέας, της Νέας Ιωνίας και του Χαλανδρίου. Καλύτερη είναι η εικόνα, πάντως, στα εμπορικά κέντρα και στα εκπτωτικά χωριά, που βρίσκονται σε ανοιχτούς χώρους, αφού ο κόσμος διστάζει να μπει σε κλειστό χώρο μαζί με άλλους πελάτες, καθώς φοβάται τη μετάδοση του ιού.
Τα μεγάλα καταστήματα, πάντως, θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούν περισσότερους πελάτες ταυτόχρονα, βάσει των νέων ανακοινώσεων των αρμοδίων αρχών. Για παράδειγμα, ενώ μέχρι τώρα σε ένα κατάστημα 1.000 τ.μ. επιτρεπόταν να βρίσκονται ταυτόχρονα μέχρι 25 πελάτες, θα επιτρέπεται πλέον να βρίσκονται μέχρι 30. Να σημειωθεί, επίσης, ότι την Κυριακή 9 Μαΐου τα εμπορικά καταστήματα, τα καταστήματα τροφίμων και τα κομμωτήρια επιτρέπεται να είναι ανοιχτά.
Ωστόσο, και αυτή την εβδομάδα θα διατηρηθεί η πραγματοποίηση των αγορών υποχρεωτικά με το μοντέλο click inside και click away, μοντέλα που αναμένεται να καταργηθούν από τις 15 Μαΐου, οπότε ανοίγει ο τουρισμός.
«Στις 14 Μαΐου τελειώνουν τα click away και click inside. Δεν θα υπάρχει αυτή η διαδικασία στις 15 Μαΐου», υποστήριξε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του. Παραμένει υπό εξέταση, πάντως, το τρίωρο χρονικό όριο για τις αγορές και η αποστολή sms στο 13032.
Μεγάλες εκπτώσεις μέχρι και 80%
Μεγάλη καμπάνια των ενδιάμεσων εκπτώσεων (1-15/5) συνεχίζουν να κάνουν οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, αφού η πτώση τζίρου στα καταστήματα κυμαίνεται στο 30% συγκριτικά με την περίοδο της κανονικότητας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς.
Οι καταστηματάρχες θέλουν να αξιοποιήσουν την αυριανή Κυριακή, που τα καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοιχτά, αλλά και τη μικρή «ανάσα» από τη μείωση του ποσοστού εμβαδού ανά πελάτη, που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. (50 τ.μ. ανά άτομο), σύμφωνα με τις σχετικές εξαγγελίες.
Πολλοί επιχειρηματίες προσδοκούν να υπάρξει σταδιακή τόνωση του τζίρου τους από τον Ιούνιο, ευελπιστώντας οι υποσχέσεις για περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών να μην μετατεθεί για αργότερα, αλλά να συμπέσει με την επανεκκίνηση του τουρισμού στις 15 Μαΐου.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι μεγάλες φίρμες ανακοίνωσαν μειώσεις τιμών, που κυμαίνονται από 30% έως και 50% σε επιλεγμένα είδη. Σε μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών, αλλά και σε πολυκαταστήματα, οι εκπτώσεις φθάνουν έως και 70%, ενώ εκπτώσεις μέχρι και 80% κάνουν καταστήματα στο εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα. Έτσι, οι επιχειρηματίες του κλάδου ευελπιστούν να φύγει το στοκ, καθώς τους… έμεινε για σχεδόν έξι μήνες απούλητο, αφού είχαν κατεβάσει ρολά λόγω lockdown.
Να σημειωθεί ότι, παρά τις χαμηλές πωλήσεις, στην πρώτη γραμμή ζήτησης είναι τα αθλητικά είδη ένδυσης και υπόδησης, τάση που υπήρχε ιδιαίτερα την περίοδο του lockdown και διατηρείται. Μάλιστα, πολλές επιχειρήσεις του κλάδου σημειώνουν αύξηση πωλήσεων.
Κορκίδης: Χάθηκαν οριστικά 10 δις
Τις «χαμηλές πτήσεις» στο λιανεμπόριο επιβεβαίωσε τη Μεγάλη Εβδομάδα ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, Βασίλης Κορκίδης τονίζοντας πως χάθηκαν οριστικά 10 δισ. ευρώ στο εμπόριο.
Τις «χαμηλές πτήσεις» στο λιανεμπόριο επιβεβαίωσε τη Μεγάλη Εβδομάδα ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, Βασίλης Κορκίδης τονίζοντας πως χάθηκαν οριστικά 10 δισ. ευρώ στο εμπόριο.
from Press24.gr https://ift.tt/3bfM1S7
via IFTTT