Η Σοφία Βούλτεψη προανήγγειλε 10ετή άδεια παραμονής για παιδιά τρίτων χωρών που ολοκληρώνουν τρία έτη σε ελληνικά σχολεία ενώ θα υπάρξει διάταξη και για άδεια παραμονής σε όσα είναι σε ανάδοχες οικογένειες.
Αμέσως μετά τις γιορτές θα κατατεθεί στη βουλή διάταξη η οποία θα προβλέπει την χορήγηση 10ετούς άδειας παραμονής στη χώρα μας σε όσα παιδιά τρίτων χωρών έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς -πριν τη συμπλήρωση του 23ου έτους τους- τουλάχιστον τρεις τάξεις του ελληνικού σχολείου, καθώς και δίχρονη άδεια παραμονής -η οποία θα ανανεώνεται- σε παιδιά που τοποθετούνται σε ανάδοχες οικογένειες.
Αυτό ανακοίνωσε, η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη σημειώνοντας ότι η εισήγηση της αυτή, εγκρίθηκε σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό.
«Μέχρι να έρθει η διάταξη βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τις δομές μας, ώστε τα παιδιά που ενηλικιώνονται μέχρι το τέλος της χρονιάς να μην βρεθούν έξω από τις δομές που αυτό ξέρουμε ότι σημαίνει ναρκωτικά τράφικινγκ, γκετοποίηση περιθωριοποίηση κακοποίηση», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Βούλτεψη, ενημερώνοντας την αρμόδια υποεπιτροπή της βουλής, που άνοιξε σήμερα τον κύκλων συζητήσεων με θέμα «δράσεις για την Καταπολέμηση της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Ανθρώπων».
«Όταν δημιουργήθηκε η Ειδική Γραμματεία Προστασίας ανηλίκων, έγινε η μεγαλύτερη επιχείρηση εντοπισμού. Βρέθηκαν περίπου 5.500 παιδιά ασυνόδευτα, στη ζούγκλα της Μόριας, στις φαβέλες της Σάμου, στους δρόμους της ενδοχώρας, σε αστυνομικά τμήματα. Έχουμε τώρα τα παιδιά αυτά σε 72 δομές, απόλυτα προστατευμένα, ενώ συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την πορεία ενηλικίωσης.
Συνδέουμε λοιπόν αυτή τη κατάσταση με τη σχολική παρουσία των παιδιών αυτών», τόνισε η κ. Βούλτεψη.
Όπως διευκρίνισε, «στη διάταξη θα προβλέπεται ότι ασυνόδευτοι ανήλικοι που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τουλάχιστο τρεις τάξεις του ελληνικού σχολείου πριν τη συμπλήρωση του 23 έτους τους ή είναι παιδιά που εισάγονται στο πανεπιστήμιο ή σε άλλες τεχνικές ή δημόσιες σχολές κέντρα της ΔΙΠΑ θα χορηγείται άδεια διαμονής 10ετούς διάρκειας».
«Αυτό σημαίνει ότι στα 10 χρόνια θα έχει νομιμότητα και μονιμότητα και θα μπορεί να εργαστεί. Επίσης θα προβλέπεται ότι ανήλικοι πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι τοποθετούνται σε ανάδοχες οικογένειες, θα δίνεται η ευκαιρία αυτά τα παιδιά να έχουνε δίχρονη άδεια παραμονής, η οποία κάθε φορά θα ανανεώνεται ανάλογα με το πώς θα πηγαίνει η πορεία του μέσα στη καινούργια οικογένεια», πρόσθεσε η κ. Βούλτεψη.
Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για την αντιεγκληματική πολιτική, Λευτέρης Οικονόμου, έδωσε έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών και στην εκπαίδευση των στελεχών πρώτης ανταπόκρισης και διαχείρισης εξωτερικών συνόρων.
Όπως είπε ο κ. Οικονόμου η εμπορία και εκμετάλλευση ανθρώπων, «συνιστά μια προσχεδιασμένη και καλά οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα με διεθνείς και πολυεπίπεδες προεκτάσεις που αποφέρει στα παράνομα δίκτυα τεράστια οικονομικά οφέλη».
Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι «η χώρα έχει επαρκές νομικό σύγχρονο οπλοστάσιο», και πρόσθεσε ότι «εκπέμπουμε μήνυμα ισχυρής, διαρκούς βούλησης για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου».
«Στόχος των δράσεων μας είναι η διεύρυνση και εμβάθυνση των συνεργασιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Αρμόδια διεύθυνση σε επιτελικό επίπεδο είναι η διεύθυνση δημόσιας ασφάλειας και αστυνόμευσης. Σε επιχειρησιακό επίπεδο λειτουργούν 12 ομάδες αντιτράφικινγκ και δύο τμήματα αντιτράφινγκ σε όλη τη χώρα», σημείωσε.
«Βαθιά διαχρονική πεποίθηση μου είναι ότι η επιτυχής αντιμετώπιση της εμπορίας και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης ανθρώπου προϋποθέτει την στενή και πολυεπίπεδη συνεργασία όλων μας. Ταυτόχρονα εξίσου σημαντική θα πρέπει να αποτελεί η στήριξη των θυμάτων το οποίο πρέπει να βρίσκει συστρατευμένο το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας», επεσήμανε.
Μοσκώφ: «Απαιτείται πανστρατιά»
Από την πλευρά του, ο Ηρακλής Μοσκώφ, ειδικός γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, του Υπουργείου Μετανάστευσης, υπογράμμισε ότι «υπήρξαν πολλά θεσμικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι στη χώρα μας ή σε διεθνές επίπεδο έχει καταπολεμηθεί αυτό το φαινόμενο».
«Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουνε. Αυτό που απαιτείται περισσότερο είναι εκπαίδευση, εκπαίδευση εκπαίδευση ώστε το θύμα να μπορέσει να νιώσει ασφάλεια και να συνεργαστεί. Χρειάζεται πιο αποφασιστική συνεργασία με τις διωκτικές αρχές με στόχο τα θύματα να απολαμβάνουν τα δικαιώματα που δικαιούνται και να αισθάνονται σιγουριά και ασφάλεια. Απαιτείται πανστρατιά», τόνισε ο κ. Μοσκώφ
Ο Σπυρίδων Μπράτσικας, Αστυνόμος Α΄, επικεφαλής της ομάδας Αντι-τράφινγκ της ΕΛ.ΑΣ, επεσήμανε ότι «στην επικαιροποίηση που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην διάταξη που έχει να κάνει με την εμπορία ανθρώπων ένα από τα βασικά σημεία που εισηγείται είναι να υπάρχει μεγαλύτερο χτύπημα στη ζήτηση».
« Έχει τεράστια σημασία αυτό και γίνεται γιατί η εμπορία ανθρώπων έχει να κάνει με το κέρδος. Είναι καθαρά οικονομικό φαινόμενο και υπόκειται στο νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Όσο θα υπάρχει ζήτηση θα υπάρχει και προσφορά, Αν χτυπήσουμε τη ζήτηση χτυπάμε τη προσφορά», ανέφερε.
Σημείωσε ακόμα ότι «πολλές από τις υποθέσεις που διερευνά η ΕΛΑΣ ήρθαν από καταγγελίες πολιτών που ήταν ευαισθητοποιημένοι και αυτό είναι αποτέλεσμα ενημερωτικής καμπάνιας».
«Η αστυνομία δεν μπορεί να είναι πανταχού παρόν για αυτό και χρειαζόμαστε την κοινωνία στο πλευρό μας με την έννοια αν δει κάτι ύποπτο να καλέσει στο 100 για να φτάσει εκεί που πρέπει να φτάσει η υπόθεση.
Η χώρα μας πρωτίστως, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και λόγων συγκυριών, είναι μέρος της αλυσίδας εμπορίας ανθρώπων. Είναι χώρα προορισμός η Ελλάδα αλλά και ενδιάμεσος. Αν θέλουμε λοιπόν να έχουμε ολιστική αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων θα πρέπει να έχουμε ευρύτερες συνεργασίες για να παράξουμε αρωγή και προστασία στα θύματα για να έχουν ενσωμάτωση στη κοινωνία», υπογράμμισε και κατέληξε:
«Η αντιμετώπιση και καταπολέμηση της εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων είναι πρωταρχικός στόχος της ΕΛΑΣ. Στο πλαίσιο αυτό δίνουμε τεράστια σημασία στις συνεργασίες με τους αρμόδιους φορείς και στην εκπαίδευση με την έννοια της ευαισθητοποίησης που είναι και ο βασικός κανόνας για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής.
Αυτό που έχουμε κατά νου δεν είναι η σύλληψη των δραστών μόνο αλλά να είναι δεμένη η δικογραφία και να καταδεικνύει την ενοχή ή την αθωότητα ώστε τέλος της ημέρας οι δράστες να μπουν στη φυλακή και να περάσουμε ένα μήνυμα στη κοινωνία και προς όλους τους επίδοξους δράστες να σκεφτούν και δεύτερη φορά πριν προχωρήσουνε σε τέτοιου είδους δραστηριότητες».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/e3UazsC
via IFTTT