Πόσες φορές έχεις σηκωθεί από το τραπέζι χωρίς να έχεις τελειώσει από το πιάτο όλο σου το φαγητό; Αμέτρητες, θα σκεφτείς! Κι όμως, αυτή η ερώτηση δεν προέρχεται από κάποια αστεία παιδική θύμηση αλλά για μια πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά και που οδηγεί σε μια συνήθεια που μετατρέπεται δυστυχώς σε παγκόσμια κρίση!
Η σπατάλη των τροφίμων αποτελεί ένα τεράστιο και άκρως ανησυχητικό πρόβλημα στο οποίο όλοι πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή μας. Οι έρευνες είναι απογοητευτικές τόσο για την κοινωνία όσο και για τον πλανήτη μας! Δισεκατομμύρια τόνοι βρώσιμων τροφίμων σπαταλώνται κάθε χρόνο, δημιουργώντας το 8% των παγκόσμιων εκπομπών, ενώ εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο υποσιτίζονται. Και δεν είναι μόνο κλιματικό αλλά και ανθρωπιστικό ζήτημα.
Τα 5 παγκόσμια στατιστικά για το food waste που αποδεικνύουν γιατί πρέπει να κάνουμε την αλλαγή εδώ και τώρα.
Ήξερες ότι:
- 821 εκατομμύρια άνθρωποι πηγαίνουν για ύπνο πεινασμένοι κάθε βράδυ; Αυτό πρέπει να σταματήσει.
- 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως χάνονται ή σπαταλώνται κάθε χρόνο;
- Περίπου το 28% της παγκόσμιας γεωργικής έκτασης χρησιμοποιείται ετησίως για την παραγωγή τροφίμων που χάνονται ή σπαταλώνται; Αυτό ισοδυναμεί με γεωργική γη στο μέγεθος της Κίνας και αρκετό γλυκό νερό για να γεμίσει τη λίμνη της Γενεύης τρεις φορές.
- Η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων αποτελούν περίπου το 8-10% των συνολικών παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (περίπου 1 δισεκατομμύριο τόνοι CO2e ετησίως θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν, σε παγκόσμιο επίπεδο, η ανθρωπότητα αντιμετώπιζε την απώλεια και τη σπατάλη τροφίμων σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας); Αυτό ισοδυναμεί με 4 φορές αέρια του θερμοκηπίου των παγκόσμιων αεροπορικών ταξιδιών.
- Η σπατάλη τροφίμων κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία περίπου 940 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο;
Σύμφωνα με έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και αντίστοιχη του ΟΗΕ, κάθε χρόνο στην Ελλάδα, τα ελληνικά νοικοκυριά πετούν πάνω από 1.000.000 τόνους τροφίμων, τα μισά εκ των οποίων θα μπορούσαν να είχαν καταναλωθεί με ασφάλεια. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η σπατάλη τροφίμων είναι υπεύθυνη για το 10% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, συντελώντας στη διόγκωση της κλιματικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής κρίσης.
Η συγκεκριμένη έρευνα επίσης δείχνει πως μεμονωμένα, κάθε πολίτης στην Ελλάδα, πετά κάθε χρόνο 98,2 κιλά τροφίμων. Αυτό σημαίνει πως μία τετραμελής οικογένεια πετά 392,8 κιλά τροφίμων ετησίως και συγκεκριμένα 35,6 κιλά σε λαχανικά, 24,8 κιλά σε φρούτα, 22 κιλά σε αρτοσκευάσματα, 20 κιλά σε γαλακτοκομικά, 12,4 κιλά σε ζυμαρικά και ρύζι, 10,8 κιλά σε πατάτες, 10,4 κιλά σε κρέας και ψάρι και 4,4 κιλά σε αβγά. Το είχες ποτέ σκεφτεί;
Όμως, η μεγαλύτερη σπατάλη τροφίμων εντοπίζεται στον οικιακό τομέα, σε ποσοστό που ξεπερνά το 50% επί του συνόλου της σπατάλης σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας Προκαταρκτικές εκτιμήσεις του WWF Ελλάς δείχνουν πως το κόστος της σπατάλης τροφίμων για μια τετραμελή οικογένεια στην Ελλάδα ανέρχεται σε τουλάχιστον 650 ευρώ το χρόνο, χωρίς να συνυπολογιστεί το κόστος νερού και ηλεκτρισμού για την προετοιμασία των γευμάτων.
Μαγείρευε πολύ αλλά μην πετάς τίποτα!
Είναι γεγονός πως το ήμισυ της σπατάλης τροφίμων γίνεται στα σπίτια μας και γι' αυτό φταίει η καθημερινότητα μας που ενώ το ψυγείο μας είναι γεμάτο από τρόφιμα, εντούτοις νομίζουμε πάντα πως δεν υπάρχει τίποτα για να φάμε. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως για όλα ευθύνεται η κακή διαχείριση των καθημερινών μας γευμάτων.
Η Hellmann's , με στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων, παρουσιάζει την καμπάνια «Make Taste, Not Waste». Μέσα από την καμπάνια, η Hellmann's βοηθά τους λάτρεις του φαγητού να γίνουν πιο ευρηματικοί στο φαγητό τους, σπαταλώντας λιγότερα τρόφιμα αλλά και χρήματα, καθώς όλοι ξέρουμε ότι «το φαγητό είναι πολύ καλό για να σπαταληθεί»!
Η καμπάνια πλαισιώθηκε από online και offline ενέργειες, αξιοποιώντας σεφ και δημοφιλείς influencers, ενισχύοντας το έργο της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης «Μπορούμε» και εμπλέκοντας ενεργά επιλεγμένους δήμους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πιο συγκεκριμένα, εστιάζοντας σε διαφορετικές χρονικές περιόδους όπου παρατηρείται αυξημένη σπατάλη τροφίμων, όπως η Τσικνοπέμπτη ή η Κυριακή του Πάσχα, η Hellmann's σε συνεργασία με τον γνωστό σεφ Βασίλη Καλλίδη και αγαπημένες διάσημες προσωπικότητες όπως ο Λάμπρος Φισφής, η Κατερίνα Παπουτσάκη και ο Ηλίας Γκότσης, δημιούργησε μια σειρά από YouTube videos με έξυπνες ιδέες και πρωτότυπες συνταγές για το πώς να αξιοποιήσεις τα leftovers σου αλλά και να έχεις zero food waste.
Επιπλέον, με στόχο να ευαισθητοποιήσει τους καταναλωτές στα σημεία όπου καταλήγει το πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων, η Hellmann's προχώρησε στην τοποθέτηση ενημερωτικών αυτοκόλλητων σε περισσότερους από 2.000 κάδους απορριμμάτων σε 4 δήμους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σε κεντρικά πάρκα, πλατείες και στάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς των δήμων Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και στον δήμο Δέλτα στη Θεσσαλονίκη, βρίσκονται κάδοι απορριμμάτων με το αυτοκόλλητο που σε καλεί να αναρωτηθείς «Εσύ πόσα ευρώ πέταξες στα σκουπίδια σήμερα;» και το QR code που οδηγεί στο site της Hellmann's με έξυπνα tips και νόστιμες συνταγές με leftovers.
Η Hellmann's συμβάλλει επίσης στη διάσωση και προσφορά περισσότερων από 130.000 μερίδων τροφίμων μέσω της υποστήριξης της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης «Μπορούμε» η οποία έχει σκοπό τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού στην Ελλάδα. Ακόμη, σε συνεργασία με τα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος, η Hellmann's υποστήριξε το πρόγραμμα «Μπορούμε στο Σχολείο» του «Μπορούμε», με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών για τη σπατάλη τροφίμων.
Ποιος είπε πως η εστίαση εξαιρείται από τη μείωση της σπατάλης φαγητού;
Κανείς δεν μένει ανεπηρέαστος από την σπατάλη φαγητού – ούτε καν οι επαγγελματίες. Δισεκατομμύρια γεύματα πετιούνται από τη βιομηχανία της εστίασης και περίπου το ήμισυ του συνόλου των τροφίμων σπαταλάται σε μέρη του κλάδου.
Η Unilever Food Solutions, που έχει σαν στόχο να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες επαγγελματικής τροφοδοσίας στον κλάδο της εστίασης, συνεργάστηκε με ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος «Hotel Kitchen: Εδώ το φαγητό έχει αξία», με στόχο την μείωση της σπατάλης τροφίμων. Το πρόγραμμα εστιάζει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των ελληνικών ξενοδοχείων, μέσα από την καλύτερη διαχείριση των πρώτων υλών και τη δημιουργία μιας νέας φιλοσοφίας που αναδεικνύει την πραγματική αξία της τροφής.
Στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας αυτής, βρίσκονται οι επισκέπτες των ξενοδοχείων, αλλά και οι ίδιες οι επιχειρήσεις φιλοξενίας που καλούνται να γίνουν πρεσβευτές της αλλαγής. Μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος, η συνολική μείωση της σπατάλης κυμάνθηκε μεταξύ 10-25% στα τρία ξενοδοχεία, ποσοστό ιδιαίτερα σημαντικό που αποδεικνύει πως τα μέτρα αντιμετώπισης που εφαρμόστηκαν απέδωσαν άμεσα.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2019, προσκαλώντας τρία γνωστά ξενοδοχεία, το Grecotel Cape Sounio (Σούνιο), το Aquila Rithymna Beach (Ρέθυμνο) και το Marriott Athens του Ομίλου Χανδρή (Αθήνα), να αναλάβουν ενεργό δράση για 4 μήνες (Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2019) στο πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής ορθών πρακτικών για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.
Πέραν όμως της αξιόλογης μείωσης της σπατάλης που επιτεύχθηκε, σημαντική ήταν και η μείωση των δαπανών, καθώς η αποφυγή της σπατάλης, πέρα από το μεγάλο περιβαλλοντικό και κοινωνικό όφελος, συνεπάγεται και εξοικονόμηση χρημάτων για μια ξενοδοχειακή μονάδα, η οποία προκύπτει από τη μείωση του κόστους στις προμήθειες πρώτων υλών, το κόστος εργασίας και τα τελικά παραγόμενα απορρίμματα. Συγκεκριμένα, η εξοικονόμηση χρηματικών πόρων σε ένα από τα συμμετέχοντα ξενοδοχεία υπολογίστηκε ότι έφτασε το 9%.
Η μείωση της σπατάλης τροφίμων εμφανίζεται ως ένα βασικό μέσο εξοικονόμησης πόρων και ενίσχυσης των περιβαλλοντικών πρακτικών των ξενοδοχείων. Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου του προγράμματος και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων έως 25% στα τρία συμμετέχοντα ξενοδοχεία (Grecotel Cape Sounio, Aquila Rithymna Beach, Marriott Athens του Ομίλου Χανδρή) το καλοκαίρι του 2019, το πρόγραμμα «Hotel Kitchen: Εδώ το φαγητό έχει αξία» ξεκινά έναν νέο κύκλο δυναμικής δράσης κατά της σπατάλης τροφίμων με τη συμμετοχή 11 ακόμα ελληνικών ξενοδοχείων σε Κρήτη, Ρόδο και Κω.
Ειδικότερα, οι όμιλοι και τα συμμετέχοντα ξενοδοχεία με αλφαβητική σειρά είναι τα εξής: Apollo Hotels (Apollo Blue & Apollo Beach), Electra Hotels & Resorts (Electra Palace Rhodes) Esperia Group (Esperos Village Blue & Spa), H Hotels Collection - Hatzilazarou Group (Princess Andriana Resort & Spa), Metaxa Hospitality Group (Creta Maris Beach Resort), Mitsis Hotels (Blue Domes Resort & Spa), Mitsis Hotels (Rodos Village Beach Hotel & Spa), Phaea Resorts (Cretan Malia Park), S Resorts- Sapounakis Group (Ikaros Beach Resort & Spa), Vasia Hotels (Vasia Resort & Spa).
Η συμμετοχή 11 νέων ξενοδοχείων στο πρόγραμμα έρχεται αφενός να επικυρώσει την έως τώρα επιτυχημένη πορεία του προγράμματος και αφετέρου να επιβεβαιώσει πως, παρόλο που ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει πληγεί σοβαρά λόγω της πανδημίας, η μείωση της σπατάλης τροφίμων μπαίνει στο επίκεντρο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των ξενοδοχείων και εμφανίζεται ως ένα βασικό μέσο εξοικονόμησης πόρων και ενίσχυσης των περιβαλλοντικών πρακτικών τους.
Ήδη, κατά την τρέχουσα φάση του προγράμματος, που στο σύνολό του υλοποιείται με την υποστήριξη της Unilever Food Solutions και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2022, προέκυψαν πολύ σημαντικά συμπεράσματα, τα οποία αναμένεται να βοηθήσουν τα συμμετέχοντα ξενοδοχεία να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων στις εγκαταστάσεις τους, αποκομίζοντας παράλληλα, πολλά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.
Ενδεικτικά, από τις πρώτες καταγραφές δεδομένων που υλοποίησαν τα ξενοδοχεία και ανέλυσε το WWF Ελλάς προέκυψε ότι για κάθε πελάτη ξενοδοχείου πετιούνται κατά μέσο όρο περίπου 350 γραμμάρια τροφής την ημέρα, από την προετοιμασία και τον καθαρισμό φρούτων και λαχανικών ως την τελική παράθεση στον μπουφέ και το σερβίρισμα. Όπως διαπιστώθηκε, όμως, η πολύτιμη τροφή δεν χάνεται μόνο στην κουζίνα, αλλά και στο πιάτο των επισκεπτών. Μάλιστα σε περισσότερα από τα μισά ξενοδοχεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η σπατάλη στο πιάτο των επισκεπτών κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με τη σπατάλη τροφίμων στην παράθεση του μπουφέ πρωινού!
Να σημειώσουμε πως κύριο στόχο του προγράμματος αποτελεί η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού μηχανισμού των εργαζομένων στον ξενοδοχειακό κλάδο για τη μεθοδική μείωση της σπατάλης τροφίμων, κάτι που όπως προέκυψε από σχετική έρευνα, επιζητούν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σε ποσοστό 93% (σε δείγμα 342 εργαζομένων). Παράλληλα, το πρόγραμμα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των επισκεπτών κατά τη διαμονή τους μέσα από καμπάνιες ενημέρωσης, αλλά και τη διάχυση των αποτελεσμάτων σε εθνικό επίπεδο στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών σεμιναρίων που οργανώνει η Unilever Food Solutions για το δίκτυο του κλάδου (UFS All-inclusive Hotels Academy).
Η Unilever δεσμεύεται για έναν κόσμο χωρίς σπατάλη τροφίμων, γίνοντας η ίδια μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος
Ως ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς τροφίμων στον κόσμο, η Unilever φιλοδοξεί να προστατεύσει τα τρόφιμα, ξεκινώντας από τις δικές της δραστηριότητες. Η εταιρεία έχει ήδη επιτύχει μηδενικά απόβλητα σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων ενώ σημείωσε πρόοδο στη μείωση της σπατάλης τροφίμων.
Οι δεσμεύσεις της για τα επόμενα χρόνια είναι:
- Να μειώσει κατά το ήμισυ όλα τα απόβλητα τροφίμων σε όλες τις δραστηριότητές της έως το 2025 (πέντε χρόνια νωρίτερα από τη δέσμευσή μας)
- Να καταστρέφονται τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν, ενώ θα εμπνεύσει τους καταναλωτές ώστε να σπαταλούν λιγότερα τρόφιμα μέσω καινοτόμων πρωτοβουλιών και συνεργασιών.
- Να βοηθήσει το κοινό στην εστίαση να αντιμετωπίσουν τo food waste μέσω της χρήσης πρωτοποριακής τεχνολογίας πρόληψης.
- Να βοηθήσει με βασικούς της συνεργάτες και προμηθευτές για την αντιμετώπιση της απώλειας τροφίμων στις δραστηριότητές τους.
Η Unilever συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός παγκόσμιου συστήματος τροφίμων που θα είναι δίκαιο για όλους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησε την πρωτοβουλία Future Foods, ένα σχέδιο το οποίο βοηθά τους ανθρώπους να μεταβούν σε πιο υγιεινούς τρόπους διατροφής και να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της τροφικής αλυσίδας.
Κανείς δεν αισθάνεται καλά με το να πετά φαγητό. Ωστόσο, περίπου το 60% της σπατάλης τροφίμων συμβαίνει μέσα στα σπίτια μας. Αν θέλεις κι εσύ να γίνεις μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, ακολούθησε τις δράσεις της Unilever και ...μην πετάς τίποτα! Γιατί ακόμη και η τελευταία μπουκιά έχει αξία.
from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/wve1Xd5
via IFTTT